Lichaamswerk

Ik heb het voorrecht te mogen opgroeien in een deels Indische cultuur. Grotendeels Nederlands, maar verrijkt met waardevolle elementen die mijn familie uit het toenmalige Nederlands-Indië heeft meegebracht. 

Een van die elementen is de zogeheten Pitjit-massage. De kennis hierover wordt meestal overgedragen van (groot)ouder naar (klein)kind, en zo is het bij mij ook gegaan.

Pitjit is een massagetechniek die al duizenden jaren bestaat en gericht is op het bevorderen van de bloedsomloop, het verlichten van spierpijn en het herstellen van balans in het lichaam. De massage maakt gebruik van verschillende technieken, zoals kneden, drukken en strijken, vaak met de handen, of knokkels en ellebogen. Soms wordt er ook een koperen muntje gebruikt in combinatie met hete zalf, maar dat gebruik ik zelden (hoewel de techniek me wel is geleerd).

Het heeft de naam wat intensiever te zijn dan andere vormen van massage, maar in overleg kan er ook voor een rustige variant worden gekozen. De massage wordt toegepast op specifieke drukpunten in het lichaam. Ik behandel meestal de rug, nek, schouders, hoofd of voeten.

Pitjit-massage is ideaal voor mensen die last hebben van hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, spanning of stress. Het helpt om vastzittende energie of blokkades in het lichaam los te maken, waardoor het een gevoel van ontspanning en vitaliteit bevordert. Dit hangt in mijn ervaring samen met de inzichten die zich tijdens de coaching vanuit chakrapsycholgie openbaren. Dit kan ook andersom werken: Door aan te voelen waar bepaalde fysieke pijn of blokkade zit, kan een mentale parallel ontdekt en behandeld worden.

Het hoeft natuurlijk niet alleen toegepast te worden om lichamelijke als geestelijke klachten te verlichten. Pitjit is een behandeling die steeds populairder wordt bij mensen die op zoek zijn naar een diepgaande, ontspannende ervaring die tegelijkertijd therapeutisch werkt.

 

NB:

Deze behandelingen zijn niet bedoeld om reguliere zorg zoals fysiotherapie op welke wijze ook te vervangen. Raadpleeg bij ernstige- of aanhoudende klachten altijd je huisarts of medisch specialist.

Contra-indicaties:
Koorts, ontstekingen, (recente) blessures, epilepsie, trombose en bloedstollingsaandoeningen.